Structuur? Even zoeken hoor!

190315
Als je aan de inrichting van iemand zijn kledingkast kunt zien hoe gestructureerd hij of zij is, dan zul je bij mij waarschijnlijk concluderen dat ik het echt wel probeer. Een keer in de drie maanden maak ik weer keurige rechte stapeltjes van alle verschillende kledingstukken. Het gaat even goed, maar langzaam wordt het weer een ongeordend zooitje. Mijn kledingkast begint dan weer steeds meer te lijken op de grote bakken bij de Zeeman. De onderbroeken liggen nog wel bij de onderbroeken en de truitjes bij de truitjes, maar ik moet me telkens door de hele berg textiel heen werken, voordat ik datgene heb wat ik zoek. Ik krijg het niet voor elkaar om het altijd netjes te houden. Hoe doen mensen dat? Mijn jongste zus beweert dat het opruimen van de kledingkast ook zijn weerslag zal hebben op structuur in de rest van mijn bestaan. Als dat waar is, dan moet ik het wellicht langer dan 1,5 week volhouden, want tot nu toe heeft het nog niet mogen baten. Ook in het dagelijkse leven krijg ik maar geen structuur. Routine moeten de kinderen zichzelf gaan aanleren, want het begrip ontbreekt in mijn opvoeding. Sinds een paar maanden hebben we in huis wel afgesproken dat we om zes uur eten (in plaats van ergens tussen zes en half negen), dat scheelt al een hoop. De kinderen gaan daarna naar bed. Ook een redelijke regelmaat. Helaas blijft het daarbij. Het schijnt heel goed voor de kinderen te zijn om rust, reinheid en regelmaat in hun leven te hebben. Ik geloof daar ook echt in. Jammer alleen dat het niet zo goed lukt. Wel ben ik erg goed in het bedenken van structuren, dus af en toe probeer ik eens wat uit. Ik maak een kalender voor Jip, werk met dagritmekaarten, of doe een week lang mijn best om een vast fruitmomentje in te lassen, maar het naleven ervan duurt nooit lang. Binnen de kortste keren is de dagindeling weer een rommeltje. Maar ja, net als dat in mijn kledingkast de sokken bij de sokken blijven, zo blijft het ontbijt het moment van pap of brood, de lunch een broodmaaltijd en het avondeten is warm. Hoe laat je bij ons aan kan schuiven, is buiten het avondeten moeilijk in te schatten. Maar als je echt honger hebt, kun je altijd een banaan krijgen (of waren die nou op? Nou ja, dan een appel of een mandarijn of….)