Mijn opa is overleden

290116

Een paar uur na mijn laatste blog, die ‘Stap uit het drama’ heette, heeft mijn opa het leven gelaten. Voor mij had opa een grote rol in het drama en het is alsof deze samenloop van gebeurtenissen niet toevallig is. Mijn opa is 94 jaar geworden. Ook met hem heb ik gesprekken over mijn boosheid gehad en over die van hem en van mijn vader. We hebben huilend bij elkaar gezeten, omdat we samen de laag onder de boosheid of de spijt erna zo intens voelen. En nu is hij er niet meer. Jip zal zich later misschien nog een vaag beeld herinneren van deze hele oude opa. Voor mij is hij heel belangrijk geweest in mijn leven. Hij wist altijd veel van mij, en ik voelde al van kleins af aan veel liefde en waardering van hem naar mij. Pas sinds een paar jaar weet ik ook dat hij  de – via hem aan mijn vader doorgegeven woede – op zijn manier probeerde te verzachten. Mijn lieve opa, zal hij van boven nog kunnen zien hoe we het hier allemaal doen beneden? “Het leven is mooi, maar moeilijk,” zei jij altijd. Voor mij en voor hem is dat waar. “Je moet er het beste van maken,” een andere uitspraak. Dat ben ik zeker van plan, opa, en als achteraf blijkt dat ik inderdaad uit het drama ben, had u op geen mooier moment kunnen gaan. Mijn oma zei: “Je moet gewoon niet meer boos worden.” Mijn opa zei: “Ik heb vertrouwen in je. Ik geloof dat jij het kan.” Allebei de bemoedigingen heb ik nodig. Dank je wel lieve opa, dat je er heel mijn leven voor me bent geweest. Dank voor het vertrouwen. Ik geloof ook dat ik het kan. Ik sluit deze blog af met de woorden die ik ook op zijn crematie zal zeggen: bedankt voor het doorgeven van het leven.
Ik ga er het beste van maken.
Alle liefde
X

2 thoughts on “Mijn opa is overleden

Comments are closed.