Mijn kind luistert niet!

260415
Soms hoor je mensen zeggen: “Mijn kind luistert op dit moment echt niet!” De meeste mensen bedoelen waarschijnlijk dat hun kind op dit moment wel erg tegendraads is; ik heb zelf ontdekt dat het ene kind het andere niet is. Sommige kinderen zijn minder geneigd zich te voegen naar de wensen van hun ouders of andere volwassenen, dan andere kinderen. Maar als iemand de zin  ‘mijn kind luistert niet’ uitspreekt, is toch het eerste wat ik denk: “En luister jij wel naar je kind?” Waarom wil hij iets niet? Wat maakt dat hij juist nu in de weerstand schiet? Heb je daar wel aandacht aan gegeven? Gisteren hebben we een feestje gegeven, omdat Mirre twee werd. Mijn kinderen doen de hele dag hun ding. Veel regels zijn weggevallen, want ik heb geen zin om de hele dag politiemannetje te spelen. Er is dus meer lawaai, als andere kinderen komen vertellen dat er vieze woorden worden gezegd dan ga ik niet op hoge poten naar boven om verhaal te halen, ik maak geen afspraken over snoep en het speelgoed hoeft de hele dag niet opgeruimd te worden. Alleen soms zijn er momenten dat ik wel wil dat ze doen wat ik ze vraag. Dat is dan hartstikke moeilijk, de losgeslagen hoofdjes zijn minstens zo overprikkeld als dat van mij. Ik heb niet de rust om aandacht te geven aan de weerstand en die lijkt alleen maar groter te worden daardoor. Niet luisteren, werkt niet luisteren in de hand. Wie begon er eigenlijk met niet luisteren? Het lukt me niet altijd om goed in te leven en mijn kind is niet altijd in staat op gehoorzaam te zijn. Dat is allemaal oké. Want om bij het ‘niet luisteren’ van je kind te blijven. Als je goed nadenkt, wil je geen kind dat alleen maar luistert. Natuurlijk is het fijn als je samen in harmonie kan leven, maar je wil toch je kinderen niet leren dat ze zich volledig naar anderen moeten voegen? Dat tegendraadse verdient de aandacht, want daarin zit de eigenheid van jouw kind.

Waarom straffen