Mama, die mevrouw is stom

260215

Iedereen heeft het weleens dat je iemand aankijkt en denkt: “Nee, deze persoon vind ik niet leuk.” Dat houd je meestal wel voor je. Delen heeft vrijwel alleen negatieve effecten en wie ben jij eigenlijk om te oordelen over die ander? Lastig is dat onze kinderen daar heel anders in staan. Goed, laat ik het bij mezelf houden. Lastig vind ik dat Jip daar heel anders in staat. Hij kan in de supermarkt samen met mij in de rij staan en gewoon hardop tegen iemand zeggen. “Jij mag hier niet staan,” of “jij bent stom” of tegen mij “mama, die mevrouw is stom hè?”. Hij fronst daarbij zijn wenkbrauwen diep en lijkt niet van plan zijn mening bij te stellen. De laatste categorie opmerkingen, betreft vragen waarop Jip slechts een bevestigend antwoord verlangt. Ze zijn direct aan mij gericht. Deze vragen vind ik nog het gemakkelijkst om op in te gaan. Ik zeg dan: “Oh? Nou, ik vind van niet hoor,” en leid hem vervolgens af. Voor de eerste twee opmerkingen heb ik nog steeds geen passend antwoord klaar. Ik lig er ook niet wakker van hoor, maar als het weer voorvalt, realiseer ik mij nog steeds geen geschikte reactie hierop te hebben. Ik zit er wel om verlegen. Ik wil mijn zoon niet afvallen op zo’n moment, maar vind ook niet dat hij het kan maken om dat te zeggen. “Nou, Jip” zeg ik tot nu toe en daar blijft het dan bij. De betreffende mevrouwen (want dat zijn het gek genoeg allemaal) doen gelukkig, geen een uitgezonderd, alsof ze het niet hebben gehoord. Een keer heb ik hem er buiten de winkel op aangesproken. “Jip, als je iemand stom vindt, die je voor het eerst ziet, dan zeg je dat niet hardop, want misschien is ze eigenlijk wel heel lief.” Jip kijkt me aan alsof hij water ziet branden. Omdat ik weet hoe feilloos hij dingen aan kan voelen, begin ik aan mezelf te twijfelen. “Mama, die mevrouw was echt stom,” zei hij nogmaals, bijna alsof hij me wilde waarschuwen voor iets wat hij wel zag en ik niet. Ik was uitgepraat. Jip ook. Hij wilde hard door de regenplassen rijden. Gelijk heeft hij. Superleuk!

2 thoughts on “Mama, die mevrouw is stom

  1. Bij zijn vraag weet je wat te doen, das toch goed. Zijn opmerking is zijn opmerking, dat vraagt niet om bevestiging nog om tegenspraak. Lekker zo laten. En wie weet maakt hij “onbewust” die vrouwen bewuster

    • Hij heeft alle recht om alles te voelen wat hij voelt, moet hij zeker in erkent worden, maar dan…..Ik voel me er nooit zo prettig bij, maar misschien heb je gelijk. Das gewoon bijzaak

Comments are closed.