Goed voorbeeld doet volgen

130416.1 130416

“Het gaat erom dat je als ouder het goede voorbeeld geeft, want dat is wat je kinderen nadoen.” Dit is wat opvoedkundigen zeggen. Ik geloof het graag, maar waarom slaan mijn kinderen elkaar dan, als er onenigheid is? Of is het een kwestie van geduld hebben? Eindeloze herhaling, die soms oeverloos lijkt. Geduld beoefenen hoort zeker bij ouderschap, maar gelukkig liet mijn zoon dit weekend ook zien dat je soms niet zo lang hoeft te wachten tot je voorbeeld wordt gevolgd. Jip, vier jaar – “Viereneenhalf!” zou hij zelf nu luidkeels roepen – kan zichzelf soms onbeheerst op zijn zus storten als zij speelgoed van hem heeft of niet doet wat hij wil. Gisteren was er veel gestommel boven, ik vroeg me af wat hij boven ‘uitspookte’ en ineens kwam hij verkleed als zwarte piet weer beneden. Ook voor zijn zusje had hij een zwarte pietenpak meegenomen. Dat hij überhaupt wist waar de verkleedkleren lagen, verbaasde me. Glimlachend aanschouwde ik het verkleden van mijn kinderen terwijl ik de was opvouwde. Toen de twee zwarte pieten eenmaal in uitvoering waren, moest ik mijn huishoudelijke klusje telkens onderbreken om mijn te schoen zetten, of af en toe ‘ooohhh’ en ‘aaahhh’ te roepen als ze er weer iets in hadden gestopt. De kinderen volgden mij naar boven toen ik de was opruimde. Op zolder trof ik de bigshopper met verkleedkleren, het was overduidelijk dat er net een aanslag op was gepleegd. Jip had inmiddels bedacht dat hij liever Sinterklaas was en trok het rode brandweerpak aan om een beetje op de Sint te gelijken. Mirre had inmiddels bedacht dat ze eigenlijk liever een girafje was. Ze trok het giraffevel over haar hoofd, haar armen door de armsgaten en was zichtbaar blij met het resultaat. Jip was minder blij. Hij was Sinterklaas en het was wel de bedoeling dat zijn zus nog even zwarte piet bleef. Hij verzocht zijn zus het pietenpak weer aan te doen. Ze weigerde. Jip werd boos. Dit zou een moment zijn waarop hij de controle over zichzelf verliest en met fysiek geweld zijn zus alsnog probeert zijn wil op te leggen. Ik wacht af. Ineens hoor ik mijn zoon zeggen: “Weet je wat? Jij bent een zwarte pietengiraf!” Ik sta bijna met open mond te kijken. Mirre gaat akkoord en krijgt een mooie pietenmuts op haar vrolijke giraffenkopje. Ik complimenteer Jip met zijn creatieve oplossing en vindingrijkheid. Supertrots ben ik op hem en ook op ons als ouders, want het is vast ons goede voorbeeld dat hem doet volgen ;-).

4 thoughts on “Goed voorbeeld doet volgen

    • Super trots op m’n nicht en je gezinnetje. Je schrijft echt leuk! Ben geboeid en wil weten hoe het verder afloopt en dat al bij de titel!!

  1. Ik citeer ; ‘ Ik ben Jip, 33 jaar. En ik zal jullie nu vertellen hoe mijn garage eruit ziet…..’

Comments are closed.