Gewoon een beetje boos

090216

“Ik ben het hartstikke beu!” zei ik iets te hard, toen Jip zich schreeuwend bovenop zijn zusje stortte, omdat zij een papieren sticker van zijn tol had stukgetrokken. Mirre was zeker geen lieverdje geweest, ergens registreerden mijn hersenen dat wel, maar in een impuls trok ik Jip aan zijn trui omhoog om hem weg te halen bij zijn zus. Jip spartelde in zijn trui en ik zwaaide hem in de bank. Niet de juiste manier misschien, dat geef ik toe, ik ben er ook niet trots op, maar ik heb mijzelf nadien toch een schouderklopje gegeven. Want in plaats van tegen mijzelf te zeggen: “Zie je wel ik kan het niet. Hoe kom ik ooit van die boosheid af?” zei ik: “Ja hallo, je hebt het de laatste tijd ook veel te druk met je werk. Je dierbare opa is net overleden. Je hebt een korte nacht gehad en de kinderen waren ook wel erg vervelend tegen elkaar.”  Ik was mild naar mezelf en zag ineens hoe ik een bepaald gedrag van mijzelf al mijn hele leven lang mogelijk aan onjuiste oorzaken toeschreef. Ooit eerder blogde ik over de fundamentele attributiefout. Dit is de neiging van mensen om bepaald gedrag van andere mensen eerder toe te schrijven aan het karakter van een persoon dan aan de situatie of de omstandigheden (bij jezelf doe je het vaak andersom). In het geval van mijn boosheid naar mijn zoon en de uitingen daarvan, gaat het om mijn eigen gedrag. Dat heb ik ook altijd vooral toegeschreven aan mijn opvliegende en gevoelige karakter. Het is nu zaak om naar de omstandigheden te kijken die maken dat ik soms (iets te) boos reageer en om vanuit die analyse mild naar mijzelf toe te zijn.  Wat een eyeopener. Ik vind het nog steeds spannend om te constateren dat ik een nieuwe episode van mijn leven ben binnengestapt, maar hoewel de omstandigheden niet veel anders zijn dan enkele weken terug lijk ik er toch echt anders in te staan. Jip en Mirre hebben geen moeder meer die regelmatig ontploft, maar gewoon eentje die weleens boos is, net als de meeste andere moeders.

One thought on “Gewoon een beetje boos

Comments are closed.