Fuck, dit kan echt niet!

010615

En dan ineens hoor je jezelf terug. Sinds een paar weken zegt Jip opeens ‘fuck’ en ik weet wel van wie hij het heeft. Geloof me, ik houd me hartstikke in waar de kinderen bij zijn: ik vloek niet en scheld weinig. Mocht er toch iets uit mij ontsnappen, wanneer er iets gebeurt dat ik even niet kan gebruiken, dan is het het woordje ‘fuck’. Volgens mij zeg ik het echt niet vaak, maar blijkbaar toch vaak genoeg voor Jip om het op te slaan en vervolgens te gebruiken. Hij zegt het ook op exact de juiste momenten: een lego-toren die omvalt, een autowieltje dat plots vastzit, een boterham die uit zijn handen valt. De eerste keer dat ik het hoorde moest ik wel lachen, daarvan heeft hij niets meegekregen. Mijn nichtje lachte er van de week wel hardop om: “Haha, hoorde je wat hij zei?” vroeg ze. “Ignore! Ignore!” gebood ik haar. Ik hoop echt dat het stopt door het totaal te negeren (en er zelf nog beter op te letten natuurlijk). Een vriendin van me heeft een dochtertje dat, toeval of niet, precies hetzelfde ‘foute’ woordje gebruikte toen ze ongeveer tweeënhalf was. Haar ouders hadden de eerste paar keren moeten lachen om hun schattige meisje dat ineens grove taal uitsloeg. Nou, dat vond ze geweldig. Heel de wereld mocht weten dat ze een nieuw woordje had geleerd. Overal waar ze kwam, sprak ze vol trots het woordje ‘fuck’ uit om vervolgens met een schaamteloze nieuwsgierigheid de reactie van de toehoorder af te wachten. De meeste mensen moesten er wel om lachen, waardoor de kleine meid van geen ophouden meer wist en haar moeder diverse malen met een kop als een biet bij de kassa van de Albert Heijn of in de rij bij de bakker stond. Hoe ze ervan af zijn gekomen weet ik niet. Ze hebben een poos in het buitenland gezeten, op een vrij afgelegen plek. Ik bedenk nu pas dat dit weleens de reden kan zijn geweest. Hmmmm…ik wil in ieder geval niet zover gaan, dus in ons gezin doen we ons best om het te negeren en dat vragen we ook aan ons bezoek. Volgens mij wordt het al minder. Bij mij zelf in ieder geval wel, want fuck, dit kan echt niet!