De testweek: dag 5

foto.JPG wordt weergegeven

Dag 5 (bege)leiden zonder straf. “Als je deze boontjes opeet, krijg je een toetje”, “Wat ben je mama goed aan het helpen!” “Wat een hoge toren! Echt knap van jou!” Belonen, belonen, belonen. Dat is belangrijk in de opvoeding. Ik was er al alert op, maar onlangs hadden wij een deskundige over de vloer en die benadrukte het nog maar eens. “Want,” zo zei ze, “als je veel beloont, staat hij meer open voor jou als je hem corrigeert.” Dit laatste en ook het feit dat ze zei: “Jip is goed gehecht, want hij zoekt bevestiging bij jullie,” gingen bij mij knagen. Hoe oprecht is mijn beloning en wat voor kind creëer ik als hij constant op zoek is naar (mijn) bevestiging? Natuurlijk is het gezond als hij bij mij checkt of iets veilig of vertrouwd is, maar continu op zoek naar goedkeuring is wellicht minder gezond. En dan het belonen om hem ontvankelijker te maken voor wat ik wil, ging voor mij richting manipulatie. De methode werkt uitermate doeltreffend, daar is niets op aan te merken, maar helemaal zuiver is het niet. Wat is het alternatief? Niet belonen? Dat is wat Kohn voorschrijft. Belonen geeft kinderen de boodschap: “ik houd van jou als je dit gedrag vertoont.” Daarnaast creëert beloning een druk voor het kind om het de volgende keer weer zo goed te doen. Tenslotte kan je kind zelfs een soort nonchalance ontwikkelen ten opzichte van het gedrag waarvoor jij hem – keer op keer – complimenteert. (En presteert hij later gemiddeld minder goed dan een kind dat wat minder beloning heeft gekregen.) Genoeg theorie. Nu de praktijk. Niet belonen was onderdeel van de uitdaging van deze week. Nou, ik kan je vertellen: dat is veeeeeel moeilijker dan niet straffen! Toen ik mijn zwager erover sprak, maakte hij een verschil tussen belonen en stimuleren. Hier kon ik wel wat mee. Als je er bewust mee bezig gaat, voel je echt wel of je manipulerend of stimulerend ageert. Nog steeds blijft het lastig om niet voor elk leeg bordje, elke blokkentoren of rondje op de fiets in (gevijnsd) enthousiasme te vervallen, maar Rome is ook niet in één dag gebouwd en de Sagrada Familia is voor eeuwig ‘under construction’. Foto 2: Jip heeft vanavond mijn make-up gedaan, foto 1 en 3: met Mirre op mijn nieuwe moederfiets ‪#‎keiblijmee‬.