De testweek: dag 4

Dag 4 (bege)leiden zonder straf: over de helft van de uitdaging. Er is zoveel te vertellen, ik probeer het kort te houden. Dit etmaal waren de nachtelijke uren de grootste beproeving. Jip had enorme hoestbuien en heeft mij vannacht wel acht keer huilend uit bed geschreeuwd. Beproeving doorstaan . En!: de gebroken nacht heeft ervoor gezorgd dat Jip overdag een paar uurtjes sliep. Voor mij een uitgelezen kans om een begin te maken in het boek ‘Unconditional Parenting’! (Ondertitel: moving from rewards and punishments to love and reason). Wat een achtbaan van herkenning, indrukken, inzichten, maar ook confrontaties. Ik ben – tot nu toe – erg onder de indruk. Ik kreeg het benauwd toen ik las over het gros van de boeken dat ‘effectief opvoeden’ behandelt, gaat over ‘hoe zorg je ervoor dat jouw kind jou gehoorzaamd’. Brrrr, ‘effectief’ betekent hier dus dat de kinderen doen wat wij, ouders, willen!! Alsof het daarom draait! Veel ouders vinden blijkbaar dat hun kind hun liefde moet verdienen! (“We houden alleen van jou als je zus of zo doet”). Er wordt puur naar het gedrag van het kind gekeken (of wat hij/zij uiteindelijk bereikt) en niet naar de mens daarachter. Pijnlijk, of niet? Ik wil wat titels met jullie delen om absurditeit van de heersende opvoedkundige moraal te laten zien. (Zie foto’s.) Ook handig: het schemaatje waarin het verschil tussen unconditinal en contional love op hoofdlijnen beschreven wordt.

Ik besef dat ik vandaag veel over het boek van Alfie Kohn heb verteld, morgen hoop ik wat te vertellen over belonen en mijn/onze ervaringen.